середу, 9 квітня 2014 р.

Про надбавки за особливі умови роботи бібліотечним працівникам: роз`яснення юриста

Конкретний розмір надбавки встановлюється керівником установи, закладу, організації у межах фонду оплати праці.”.
Пунктом 1 Постанови № 1073 працівникам державних і комунальних бібліотек, які провадять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність та займають посади, включені до переліку посад згідно з додатком до Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек, затвердженого постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84, було встановлено надбавку за особливі умови роботи у розмірі 50% посадового окладу.
Зміна показує:   50% — це граничний розмір надбавки і встановлюється він керівником установи, закладу, організації у межах фонду оплати праці. Тобто надбавка може бути і 10 %, і 35 %, але не більше 50 %.

Ще 9.04. я  надавала декілька посилань на консультації з цього питання.

Зберігаються надбавки педагогічним працівникам та працівникам бібліотек. [За інформацією веб-сайту Міністерства фінансів України].// Головбух:бюджет. - 2014. - № 13. - с. 44.

Про надбавки за особливі умови роботи бібліотечним працівникам: роз`яснення юриста

Джерело: Блог УБА з адвокації
На адресу Президії УБА надходять адвокаційні запити стосовно роз`яснення ситуації щодо надбавки за особливі умови роботи бібліотечним працівникам. Приклад такого запиту див. нижче.

Президенту УБА Шевченко І.О.

Звертаємось до Вас з проханням допомогти у вирішенні питання по збереженню 50% бібліотечної надбавки. З 3 квітня всі обласні бібліотеки Житомира отримали вимоги від головного бухгалтера Управління культури Житомирської ОДА стосовно термінового виконання листа Міністерства Фінансів України № 31-05110-14-21/6704 від 28.03.2014 “Щодо внесення змін до показників місцевих бюджетів на 2014 рік” в якому є посилання на постанову КМУ №65 від 07.03.2014, та розпорядження КМУ № 156 -р від 01.03.2014. В листі Мінфіну йдеться про право керівника бібліотеки встановлення надбавки лише окремим працівникам відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи в межах 50%. Отже, від нас вимагають терміново переглянути нарахування на кожного працівника. Чи є їхні дії правомірними? Як нам себе захистити?



З повагою, член УБА, заступник директора з наукової роботи обласної бібліотеки для дітей Житомирської обласної ради Лариса Мозгова

Надаємо роз`яснення від члена Президії УБА, ученого секретаря Національної парламентської бібліотеки України Розколупи Н.І.

Листи – це службова кореспонденція, вони не є нормативно-правовими актами, можуть носити лише роз’яснювальний, інформаційний та рекомендаційний характер і не повинні містити нових правових норм, які зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер.

Такі правові норми мають бути викладені виключно у нормативно-правовому акті, затвердженому відповідним розпорядчим документом, погодженому із заінтересованими органами та зареєстрованому у органах юстиції у порядку, встановленому законодавством про державну реєстрацію нормативно-правових актів.

Надбавка за особливі умови роботи бібліотечним працівникам у розмірі 50% посадового окладу встановлена постановою КМУ від 30.09.2009 № 1073. На сьогоднішній день жодних змін до цієї постанови не було внесено.

Для прикладу лист ЦК Профспілки працівників освіти і науки України із цього ж питання.

Незважаючи на запевнення про збереження надбавки, влада не полишає спроб  внести зміни і перекласти рішення платити чи не платити  ( та в яких розмірах) на керівників навчальних закладів.

Профспілка категорично проти порушення трудових прав педагогів!

9.04.2014, 11:23


ЦК Профспілки працівників освіти і науки України ознайомився з проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень соціальної політики)», що розроблений Кабінетом Міністрів України, і висловлює рішучий протест намірам звузити трудові права педагогічних та інших працівників навчальних закладів та установ освіти.

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України спрямував лист до Виконуючого обов’язки Президента України, Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова щодо недопущення прийняття змін до чинного законодавства, які порушують трудові та соціальні права освітян. 

У листі, зокрема, наголошується, що є неприпустимим внесення змін до статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», за якими розміри доплат вчителям за класне керівництво, завідування кабінетами, перевірку зошитів коливаються в межах до 15, 20 чи до 25 відсотків. 

Відповідна оплата має встановлюватися у фіксованому розмірі, як це відбувалося впродовж багатьох десятиліть, що узаконено чинною редакцією статті 25 закону «Про загальну середню освіту». 

Не можна допустити внесення змін до Закону України «Про позашкільну освіту» стосовно запровадження плати за одержання учнями документа про позашкільну освіту, оскільки це звужує права громадян на безоплатне одержання освіти та не відповідає нормам основного освітянського закону «Про освіту». 

Прийняття вказаних та інших запропонованих Кабінетом Міністрів України змін законів викличе різке погіршення матеріального становища працюючих, особливо в умовах підвищення цін та тарифів, спричинить глибоке невдоволення в освітянських трудових колективах, що може призвести до масових акцій протесту.

Наголошуємо, що освіта має підтримуватися будь-якою ціною, інакше реальною стає загроза існуванню суспільства і цілісності народу, зникне сенс існування держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вас может заинтересовать

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...