вівторок, 1 липня 2014 р.

Рада прийняла новий закон про вищу освіту. Що змінюється в бібліотеках ВНЗ?

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект №1187-2 "Про вищу освіту" (нова редакція). За відповідне рішення проголосували 276 нардепів.
Закон прийнятий з поправками і підлягає техніко-юридичному редагуванню.

Розглянемо, як змінились пункти законопроекту, що стосуються бібліотеки та бібліотекарів:
Стаття 33. Структура вищого навчального закладу
3. Основними структурними підрозділами університету, академії, інституту є факультети, кафедри, бібліотека тощо.
6. Вищий навчальний заклад зобов’язаний мати у своєму складі бібліотеку, бібліотечний фонд якої повинен відповідати вимогам стандартів освітньої діяльності.
 Не ввійшли до закону пункти, що стосувались саме бібліотек коледжів7. Структурними підрозділами коледжу державної (комунальної) форми власності є відділення, циклові комісії, бібліотека тощо....Бібліотеку коледжу очолює завідувач, який призначається на посаду керівником коледжу за погодженням з педагогічною радою.

Стаття 55. Основні посади наукових, науково-педагогічних і педагогічних працівників вищих навчальних закладів та порядок їх заміщення1. Основними посадами науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів є:...
5) директор бібліотеки;
10)науковий працівник бібліотеки;..
 Не ввійшли до закону 2. Основними посадами педагогічних працівників вищих навчальних закладів є:
...завідувач бібліотеки;

Стаття 57. Права науково-педагогічних, наукових і педагогічних працівників
…7) безоплатно користуватися бібліотечними, інформаційними ресурсами, послугами навчальних, наукових, спортивних, культурно-освітніх підрозділів вищого навчального закладу;
Стаття 62. Права осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах
1. Особи, які навчаються у вищих навчальних закладах, мають право на:
…5) безкоштовне користування бібліотеками, інформаційними фондами, навчальною, науковою та спортивною базами вищого навчального закладу…
Шановні працівники бібліотек коледжів, зверніть увагу   посада завідувач бібліотеки, як і раніше, не відноситься до посади педагогічного працівника. Вимоги до бібліотек ростуть, продовжуємо працювати на власному ентузиазмі. Ну хоч відзначили необхідність відповідності бібліотечного фонду стандартам освітньої діяльності.

4 коментарі:

  1. Що ж, думаю, що ця реформа буде позитивно сприйнята суспільством як і процес децентралізації http://www.youtube.com/watch?v=DcToDgQdExk&list=UUlzAs4Z2gidNbhKQ1mqro5g . А яка ваша думка з приводу реформ, що відбуваються в Україні?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вибачте, не могла відповісти раніше. Вважаю, що реформи відстають від вимог часу. При внесенні поправок в документи, не беруться до уваги всі ті проблеми, для вірішення яких приймались закони та постанови.

      Видалити
  2. Дякую, шановні колеги, за оперативну інформацію. Так, вимоги, дійсно ростуть, і дійсно дуже багато часу працюємо на власному ентузиазмі!

    ВідповістиВидалити
  3. Шановна пані Людмила, дуже приємно читати вашу подяку. Ентузиазм надалі ще більш "зашкалюватиме", скорочують посади, а проекти кидати не хочеться. Де знаходити час на все?

    ВідповістиВидалити

Вас может заинтересовать

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...